Sms-lån: En diskussion.
Sms-lån brukar ibland kallas snabblån, mobillån, mikrolån, weblån eller telefonlån. Företagen som säljer lånen kallas Mobillån, Kredit365 och Smspengar. Med tanke på företagens namn så undrar man om de någonsin tänkt sig att erbjuda andra produkter än sms-lån. Folkia och Ferratum skiljer sig lite från mängden genom sina namnval och säkerligen finns det andra aktörer som även de valt sina namn med en större marknad i sikte. Frågan är dock varför sms-lånföretagen skulle behöva bredda sitt sortiment, uppskattningar av marknaden tyder att knappt 200 000 svenskar tagit ett sms-lån och att marknaden fortfarande växer.

Det som väcker tanken om att sms-lånföretagen skulle behöva vidga sin produkt portfölj är att sms-lån som produkt är en sällanköpsprodukt. Förvisso är det säkert en del personer som använder lånen som prenumerationer men den genomsnittlige kunden gör det nog inte. Därav borde det ligga i företagens intresse att kunna erbjuda produkter som fyller tomrummet mellan varje sms-lån. Några av företagen erbjuder redan idag andra lån, som till exempel traditionella blancolån med löptider mellan ett och tre år. Frågan är om man ser det som seriöst att köpa något annat än sms-lån från ett företag som heter ”Snabbtsms-lån AB”.

Ett sms-lån sägs vara lösningen på en tillfällig pengabrist för den som vet att lönen kommer inom en månad och den då räcker mer än väl. Lånen är av belopp mellan 5000kr och 500kr. Löptiden är 30 dagar vilket kan tyckas kort men den är faktiskt begränsad av Konsumentkreditlagen. Enligt lagen ska kreditavtal uppföras skriftligen om krediten inte är kortare än 45 dagar. För att sms-lånföretagen ska klara av att ha kort utbetalningstid får därmed inte löptiden överstiga 45 dagar.

 E-post | Hem |