Köpa aktier

Hur och varför ska man köpa aktier ? Det snabbaste svaret på varför får man genom att kika på exempelvis stockholmsbörsen som har höjt sig i snitt 10% per år. Aktier är en satsning som kan fixas både tryggt och ostabilt med blandade konsekvenser. Skulle du ha framgång med att köpa aktier i korrekt företag så kan det medföra en riktigt god ekonomisk framtid för dig.

Vad är en aktie?
En aktie är helt enkelt en procent, en så kallad ägarandel i ett aktiebolag. Detta betyder att vid vinst för företaget så stiger priset på dina aktier och man erhåller aktieutdelning. Aktierna ger dig även rätt att rösta vid bolagsstämman. Det existerar i Sverige A- och B-aktier som underlättar för företagen vid röstning. En A-aktie är cirka tio gånger så betydelsefull under omröstningar jämfört med en B-aktie även om priset för båda är i princip samma.

Hur gör man för att köpa aktier?
Det allra vanligaste sättet att köpa aktier på idag är på Internet. Det finns flera aktiemäklare som nu helt och hållet riktar sig mot aktieaffärer. Ett par exempel av de större är Avanza, Nordnet, Aktiedirekt, Aktiespar m.fl. För att handla med aktier utnyttjas ett så kallat värdepapperskonto, VP-konto. Vid varje handel av aktier så betalar du en del som heter courtage. Det finns inget fast pris utan det varierar sig beroende på vilken mäklare du utnyttjar dig av samt om du köper via Internet eller direkt på en bank. Några mäklare tar en viss procent och några har ett fast pris. När man köper aktier så är det börsposter du erhåller. Varje börspost innehåller oftast ungefär 100-200 aktier.

Vilka risker kan finnas?
Regel nummer 1 när det kommer till att köpa aktier är att man inte ska skynda sig. Aktier är en lång sparning och trots att du kan fixa snabba pengar vid bra affärer så är det långsiktighet som är lättare att sköta. Det gäller även att man har möjlighet till förluster vid aktieköp. Börsen kan svänga rejält och alla affärer kommer inte att gå uppåt. Det tillkommer också en skatt vid aktievinst på 30%. De som säger sig vara sakkunniga på att köpa aktier brukar oftast rekommendera en utspriddhet av sina aktier för att sprida ut risken. Ungefär 5-10 olika ställen i olika yrkesgrenar och bolag är en fin start och senare kan du sen titta på facit och vidareinvestera.

Nybörjartips
Det bästa man bör göra om du inte vill satsa på en yrkesbana helt av att köpa aktier är långsiktigt och smart investerande. Köp aktier i rejäla och väletablerade bolag som historiskt sätt ej haft allt för stora upp och nedgångar och en fin uppgång. Se även till att istället för att placera alla dina investeringar i ett företag så fixa aktier i cirka 10 stycken för att sprida ut chanserna. Det finns ingen speciell formel för att köpa aktier istället för man pröva sig fram. Börja försiktigt och öka dina risker allt eftersom du blir varm i kläderna. Tillslut kommer din erfarenhet ge dig framgång med att köpa aktier !E-post | Hem |