Hälsokost mot depression

Idag är det cirka en av fem som deprimerade någon gång i livet. Det handlar om både lindriga, måttliga och svåra depressioner och det sjunker även i ålder. Det finns idag flera behandlingsmetoder mot depression. Det finns mediciner och det finns terapi i form av KBT. Nyligen har Socialstyrelsen gett nya riktlinjer där kognitiv beteendeterapi, KBT, ska vara förstahandsval vid depression. Dock är många förespråkare för att man ska ha en kombination av mediciner och terapi för att få bäst resultat,
Det finns idag mängder av olika sorters medicin mot depression och ångest. Dessa skrivs ut av läkare. Men det finns även hälsokost mot depression, som kan vara ett bättre val.
Johannesört är bra för dig som är nedstämd, känner dig orolig och har svårt att sova. Vetenskapliga studier har visat att johannesört sannolikt är likvärdigt med receptbelagda antidepressiva läkemedel vid lindriga depressioner, särskilt vid kortvariga depressioner. Biverkningarna är lindriga samt inte så många.
Rosenrot används främst mot mental trötthet och stress. Det finns några vetenskapliga studier som visat signifikant effekt mot depression och trötthet. Rosenrot verkar även öka uthålligheten, stresståligheten och drivkraften. Ska dock inte användas vid svår depression.

D-vitamin i form av tillskott eller livsmedel kan motverka säsongsrelaterade depressioner. Att vara ute i dagsljus är effektivt mot D-vitaminbrist. 15-30 minuter i solen täcker dagsbehovet under sommaren. Men i Sverige är det svårt under den mörka årstiden att få tillräckligt mycket solljus. När det kommer till livsmedel så har ägg, fet fisk och kantareller mycket D-vitamin.


 

 

 E-post | Hem |