Glasfönster

Ett visst förtydligande kan behövas om man skall prata om fönster. Förr var det gjort i glas ett fönster och hade betydelsen som ljusöppning i väggar, dörrar eller tak för den delen.
Fönster i den betydelsen är som företeelse mycket gammal.
Ett antal år före Kristi födelse tillverkas glas enligt en teknik som mer eller mindre var oförändrad framtill 1700-talet.

Fönster har del fördelen att det är transparent och möjliggör sikt igenom. Vilket inte alltid uppskattas av den som befinner sig på insidan.
Fönsterlyckor är fortfarande ett sätt förhindra insyn. Och om man går till olika skräckfilmer även kan hindra inträngande av personer som man inte vill ha in.
Nu brukar den konstruktionen inte alltid fungera i filmer utan det krävdes i allmänhet att de även spikas förr från insidan.
Numera kan man förhindra insyn genom att applicera någon form av fönsterfilm för att hindra insyn.
Tyvärr lär inte den hindra att monster och andra obehagliga saker tar sig in ändå. Men någon form av insynsskydd ger i alla fall de som sitter innanför möjlighet att titta ut. Och detta utan att de där utanför kan titta in.

Den andra typen av fönster är de fönster som är relaterad till datorer samt mer abstrakta företeelser som fönster mot verkligheten och så där.

 

 

 E-post | Hem |