Biljard

Biljard är ett spel vars rötter kan spåras till Frankrike på 1500-talet. Spelet liknade krocket, då man spelade utomhus på en gräsmatta. Det är också av denna anledning som färgen på biljardduken är traditionellt sett är grön, även om det idag finns väldigt många varianter på dukfärg. De som vill vara traditionella har gröna dukar, medan biljardhallar ofta har blå duk och inredningsexperter laborerar med allt från beige till rosa.

Det är inte helt säkert varför man flyttade biljardspelandet inomhus, men det är väl troligt att det regniga England hade sin roll i det hela. England är nämligen ett av de länder där biljard har fått störst genomslag, och det brukar sägas att man kan hitta en snookerturnering i England varje dag på året.

Biljard spelas alltid med köer och bollar på ett rektangulärt bord, men det finns flera olika spel man kan spela, och dessa är inte sällan geografiskt betingade. I england är snooker populärt, i Danmark är så kallad käglebiljard populärt och här i Sverige spelar vi oftast 8-ball eller 9-ball på ett 9-fots pool bord. Carom är ett spel där man inte har några hål på sidorna av bordet.

Även biljardköerna och biljardbollarna skiljer sig mellan de olika biljardspelen. Diametern på biljardbollarna brukar vara 52¬-57mm, en biljardkö brukar vara 145 cm lång och kötoppen är ca 13 mm.

Biljard är en sport som har många olika ansikten. Det står ett biljardbord väldigt många barer, vilket gör att sporten blir förknippad med spel och öldrickande. Å andra sidan finns det en väldigt utvecklad tävlingsverksamhet där de mest framgångsrika biljardspelarna är proffs och kan leva på sin sport. Även om det förr i tiden nästan uteslutande var män som spelade, är idag antalet kvinnor som spelar på stadig frammarsch.

I dagens datoriserade värld finns det faktiskt även biljard på internet, även om det så klart är något helt annat än att spela det riktiga spelet. Gemensamt är i alla fall att det är ett bra och billigt tidsfördriv.

E-post | Hem |